Rozpoczynamy rekrutację do nowego projektu o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000130915. Projekt jest skierowany do uczniów ZSCKR, którzy w maju 2024r. będą realizować praktyki zagraniczne, w przedsiębiorstwach zgodnych z profilem kształcenia. Ostatecznie beneficjentami będzie 18 uczniów.
Głównym celem projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych, językowych, społecznych i kulturowych uczniów.
Wszystkie działania realizowane w ramach projektu będą sfinansowane ze środków Unii Europejskiej.
Zapraszamy do udziału w projekcie:
1) zapoznaj się z regulaminem rekrutacji i regulaminem uczestnictwa.
2) pobierz, wypełnij i złóż w szkole do 19.01.2024r. dokumenty rekrutacyjne:
Dokumenty proszę składać do Pani Olgi Koniecznej lub Pani Iwony Dyszkiewicz
Uczniowie biorący udział w rekrutacji w ramach projektu o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000130915;zostali indywidualnie poinformowani o wynikach rekrutacji przez e-dziennik. Spotkanie organizacyjne dla zakwalifikowanych uczniów odbędzie się 26.01.2024r na czwartej godzinie lekcyjnej w sali nr 26
Gratulujemy!!!
26 marca 2024r. odbyły się Dni Otwarte Szkoły. Mieliśmy okazję gościć Ósmoklasistów ze szkół podstawowych z Kroczyc, Ogrodzieńca, Pilicy, Wierbki, Dzwono-Sierbowic, Żarnowca, Rokitna, Obiechowa oraz Kozłowa. Gośćmi naszymi były również grupy niezorganizowane z wielu szkół powiatu zawierciańskiego oraz powiatów ościennych. W sumie odwiedziło nas prawie dwustu uczniów szkół podstawowych. Ósmoklasiści zapoznali się z ofertą szkoły i możliwościami jakie staną przed nimi, jeżeli zdecydują się kandydować do ZSCKR w Żarnowcu. Jednym z atutów szkoły jest realizacja programu Erasmus+, w ramach którego uczniowie będą mogli wyjechać na 2-tygodniowy staż do jednego z krajów UE. Uczniom zostały zaprezentowane dotychczasowe oraz planowane działania w ramach programu. Najbliższy wyjazd już 10 maja 2024r. Grupa 18 uczniów będzie realizować dwutygodniowe praktyki zagraniczne w Grecji, w przedsiębiorstwach zgodnych z profilem kształcenia.
25 kwietnia 2024r. odbyło się spotkanie uczestników projektu, ich rodziców, dyrekcji oraz opiekunów wyjazdu, podczas którego zostały przedstawione oraz podpisane: umowy, porozumienia oraz regulaminy. Zostały również omówione kwestie organizacyjne związane z wyjazdem.
Już 10 maja 2024r. grupa 18 uczniów wraz z opiekunami wyjeżdża na dwutygodniowy staż do Grecji – Chanii.
25 kwietnia w Naszej Szkole odbyła się debata online, która była podsumowaniem międzyszkolnego konkursu na temat wiedzy o Unii Europejskiej. Konkurs został zorganizowany i przeprowadzony przez cztery szkoły średnie: ZSCKR w Żarnowcu, ZSTiO nr 3 w Katowicach, ZSEiI w Sosnowcu oraz ZS w Jasieńcu.
Debata zawierała następujące bloki:
1) przedstawienie prezentacji na temat korzyści, jakie uzyskała Polska przez 20 lat przynależenia do wspólnoty
2) wymiana doświadczeń i wrażeń w związku z uczestnictwem w programie Erasmus+
3) wręczenie nagród i dyplomów z konkursu na temat wiedzy o UE.
4) Podsumowanie.
Nagrody konkursowe zostały sfinansowane ze środków Unii Europejskiej.
Przed wyjazdem na zagraniczne staże zawodowe uczniowie, którzy już 10 maja wyjadą do Grecji, wzięli udział w cyklu zajęć przygotowujących ich do wyjazdu. Były to zajęcia o charakterze pedagogicznym, kulturowym, językowym oraz BHP. Przygotowanie pedagogiczne miało na celu integrację grupy, efektywne spędzanie czasu w pracy i metody walki ze stresem. Celem przygotowania kulturowego było poznanie bogatej historii i kultury Grecji, co wpłynęło na poszerzenie horyzontów kulturowych uczniów. W ramach przygotowania językowego stawialiśmy na praktyczne użycie języka i dlatego zajęcia obejmowały zarówno słownictwo codziennie jak i branżowe. Szczególny nacisk kładziony był na rozmowy w języku angielskim. Z tego względu program zajęć różnił się od tego na co dzień realizowanego w szkole i był realizowany w formie rozmów między uczniami oraz scenek z życia codziennego. W trakcie zajęć z BHP i pierwszej pomocy uczniowie przypomnieli sobie podstawowe zasady BHP, których należy przestrzegać w trakcie podróży, praktyk zawodowych czy czasu spędzanego w trakcie wyjazdu. Dodatkowo uczestnicy byli zapoznani z zasadami pierwszej pomocy oraz zasadami obowiązującymi podczas pobytu nad basenem i morzem. Wszyscy uczniowie aktywnie uczestniczyli w zajęciach.
10 maja 2024r 18 uczniów ZSCKR wyleciało na Kretę, aby poszerzać wiedzę zawodową, poznawać kulturę Grecji, jej tradycję, kuchnię, historię. Pobyt na pięknej wyspie rozpoczął się weekendem i poznawaniem najbliższej okolicy. Uczniowie poznali starówkę i urocze uliczki Chanii, latarnię morską, kosztowali pierwszych greckich potraw oraz relaksowali się w morzu. Weekend upływa aktywnie na spacerach i grach i rozmowach.
Zagraniczne staże zawodowe są dofinansowane przez UE w ramach projektu o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000130915
Trwają praktyki w greckich zakładach pracy. Uczniowie z technikum mechanizacji rolnictwa, technikum rolniczego, technikum weterynarii, technikum agrobiznesu oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych podnoszą kompetencje i umiejętności w swoich zawodach. Nawiązują relacje w zakładach pracy i doskonalą umiejętności językowe.
Zagraniczne staże zawodowe są dofinansowane przez UE w ramach projektu o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000130915
Zagraniczne staże zawodowe są dofinansowane przez UE w ramach projektu o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000130915
W trakcie realizacji zagranicznych staży zawodowych na Krecie, uczniowie poszerzali wiedzę z zakresu rolnictwa i przetwórstwa rolniczego uczestnicząc w wizytach studyjnych. Jednym z odwiedzonych przedsiębiorstw była firma Kanakis, producent oliwek, oliwy i produktów pochodnych. Uczniowie poznali właściwości zdrowotne oliwy, proces technologiczny produkcji oliwy od sposobów jej zbioru, poprzez przetwórstwo i proces dystrybucji i marketingu wytworzonych produktów. W trakcie wizyty uczniowie degustowali i testowali oliwę, oliwki oraz produkty kosmetyczne. Dziś oliwa z oliwek produkowana w gajach na wyspie Kreta jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, ze względu na warunki klimatyczne wyspy i idealną glebę do pielęgnacji drzewa. To nie przypadek, że Kreta była pionierem w uprawie oliwy z oliwek w odległych czasach. Minojczycy w przeszłości rozpowszechniali tę wiedzę w innych częściach europejskiego basenu Morza Śródziemnego.
Kolejnym punktem, gdzie uczniowie poznawali specyfikę gospodarki Krety było przedsiębiorstwo STATHAKISFAMILY, firma zajmująca się produkcją i standaryzacją miodu. Uczniowie poznali proces produkcji miodu, jego właściwości zdrowotne oraz wagę obecności pszczół w ekosystemie. W tym przedsiębiorstwie, podobnie jak w poprzednim uczniowie degustowali produkty i poznawali możliwości zastosowania miodu w gastronomii. Miód z Krety to synonim produktu o wysokiej jakości, który charakteryzuje się określonymi walorami smakowymi oraz niepowtarzalna konsystencją. W szczególności tyczy się to najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych rodzajów miodu takich jak tymiankowy, piniowy, czy też pomarańczowy.
Zagraniczne staże zawodowe są dofinansowane przez UE w ramach projektu o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000130915
Ostatni dzień pobytu w Grecji to czas podsumowań i pożegnań. Uczestnicy mobilności otrzymali pierwsze certyfikaty, dzielili się wrażeniami i spostrzeżeniami z pobytu. Odbyła się również uroczysta kolacja połączona z regionalnymi greckimi tańcami. Wspólna zabawa przy greckich i polskich utworach zakończyła pełną wrażeń wizytę.
Zagraniczne staże zawodowe są dofinansowane przez UE w ramach projektu o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000130915. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Narodowej Agencji Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności. Unia Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
W ramach upowszechniania rezultatów projektu o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000130915 odbył się w naszej szkole „Dzień potraw greckich”. Uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy w maju odbyli dwutygodniowe praktyki zawodowe w Grecji dzielili się swoją wiedzą i umiejętnościami z zakresu przygotowywania potraw greckich. Przygotowali tradycyjną grecką gemista czyli faszerowane pomidory i paprykę oraz sałatkę grecką.
Zagraniczne staże zawodowe są dofinansowane przez UE w ramach projektu o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000130915. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Narodowej Agencji Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności. Unia Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
Napisz do nas. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu, ul. Krakowska 25
© Copyright 2023 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu. Projekt strony internetowej wykonany przez: home.pl